Stäng fönster Smedjebacken kn, MALINGSBO 1:3 MALINGSBO KYRKA

Historik
Kapellag bildat under Söderbärke omkring 1650, utbruten ur Söderbärke 1708 men åter införlivad 1970. Gudstjänster i Malingsbo har troligen förättats från omkring 1600, till att börja med i bergsmangårdarna. Omkring år 1660 inrättades dock enligt Abraham Hülphers "en stor Sahl"med predikstol och bänkar. Denna, liksom Malingsbo herrgård, förstördes av en eldsvåda sommaren 1700. Den nuvarande kyrkan uppfördes med början 1707 mellan herrgården och Malingsbosjön. På kyrkogården står även ett gravkapell i nyklassicistisk stil, uppfört 1871 av familjen Heijkenskjöld.

Malingsbo kyrka - ursprungligen SANKTA ANNAS KAPELL - uppfördes 1707-08. Kyrkan har i allt väsentligt behållit sin ursprungliga karaktär. Planen består av oktogonalt församlingsrum med utbyggt, tresidigt avslutat kor; vidbyggt vapenhus på oktogonens västra sida och sakristia på korets nordsida.

Även om Malingsbo har egenskaper som är tidstypiska finns också anledning att framhålla dess särställning; kyrkan var en av mycket få som byggdes med polygonal centralplan under 1700-talet. Kyrkan är timrad och brädklädd, såväl till exteriör som interiör. Den vitmålade oktogonens brädslagna ytterväggar har artikulerats med hörnpilastrar och av täcks av ett tälttak med lanternin. De övriga byggnadskropparna har avvalmade sadeltak. Ingång i väster genom vapenhuset. Kyrkans innerväggar är marmorerade; korets färgsättning och draperimålningar daterar sig från 1770-talet. Innertaket är platt. Vid restaueringen 1953, efter förslag av arkitekt C. Laurent, var målsättningen att återskapa även församlingsrummets 1700-talskaraktär. Vid denna restaurering förstorades även sakristian.