Stäng fönster Mörbylånga kn, BRÖTTORP 13:1 NORRA MÖCKLEBY KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Norra Möckleby kyrka består av ett rektangulärt kyrkorum med kor i öster, sakristia på nordsidan samt torn i väster. Av den ursprungliga klövsadelskyrkan kvarstår västtornet, ett försvarstorn från 1100-talets slut med portal från mitten av 1200-talet. Till tornet fogades salkyrkan 1824, då också tornet erhöll sin lanternin. Övriga tak är täckta med sadeltak. Ingångar i väst och på sydfasaden leder in i kyrkorummet. Ursprungligen fanns två symmetriskt placerade ingångar på sydsidan. Sedan 1923 är dock den östra ingången, som ledde till koret, ersatt med ett fönster. Det inre av kyrkan, upplyst av rundbågiga fönsteröppningar, täcks av ett trätunnvalv. Predikstolen är samtida med kyrkan, liksom läktaren och delvis även bänkinredningen. läktarunderbyggnad installerades 1988.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter 60 års tvister och diskussioner samt kammarkollegiets dom om nybyggnad den 27 januari 1823 uppförde byggmästaren Johan Söderström och dåvarande snickaren Peter Isberg 1824 en klövsadelskyrka, med bibehållande av västtornet. Ritningarna, som utarbetats av Jacob Wilhelm Gerss, återgår delvis på ett förslag insänt från orten. Dem nya kyrkan invigdes 1832.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor i öster, sakristia på nordsidan samt torn i väster. Huvudingång genom tornportalen. Ursprungligen fanns tv symmetriskt placerade ingångar på sydsidan. Sedan 1923 är dock den östra ingången, som ledde till koret, ersatt med ett fönster. Separat, före 1931, upptagen ingång till sakristian. Murarna uppförda av kalksten, putsade och avfärgade i vitt. Lanterninen klädd med gråmålad plåt. Tvåkupigt tegeltak, på torn- och lanternintak kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören följer Gerss' ritning från 1817. Dock blev sydportalerna rektangulära med lunettfönster över i stället för rundbågiga med rundfönster. Det rusticerade partiet upp till fönsterhöjd genomfördes aldrig, inte heller tornets ljudöppningar och fönster. Sydportalens ursprungliga dörrar, tillverkade av Isberg, finns fortfarande kvar. Den medeltida tornportalen är bevarad och tornets tidigare igensatta, äldre gluggar har upptagits på nytt. Den segmentformade minnestavla, som ursprungligen var placerad över korportalen, är numera uppsatt på sydfasaden på den igenmurade korportalens plats.

INTERIÖR - Interiören blev delvis förändrad i och med 1886 års renovering, då en ny altaruppställning tillkom med altartavlan, "Kristi förklaring", målad av Bengt Nordenberg. Omramningen förändrades 1955, då ett gavelparti tillades ovanför rundbågen. Ursprungligen övertogs den gamla kyrkans altaruppsats, skulpterad av Peter Buschberg 1746, och krönt av ett lamm med korsfana. Denna skulptur samt en ängel med kors är idag placerade i anslutning till den nuvarande altaruppställningen. Predikstolen, ritad av Nils Isak Löfgren, då han var nådårspredikant i Gårdby och Sandby pastorat, är utförd 1825 av Peter Isberg, som även svarade för nummertavlorna. Bänkinredningen är delvis ursprunglig, men moderniserad. Under predikstolen står en brudbänk (vändbänk), Wadsten 1795. Läktaren är samtida med kyrkan. Orgelfasaden tillhör 1892 års orgel.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993