Stäng fönster Gotland kn, BURS HUMMELBOS 1:23 HUMMELBOS I BURS

Historik
Huvudbyggnaden i sten med slätputsade hörnkedjor och gavelband, uppfördes ursprungligen som tvåvånings enkelstuga på 1790-talet och utbyggdes till parstuga vid 1800-talets mitt och belades med undermurat tegeltak. Bakbygget uppfördes i sten med slevad puts vid 1800-talets mitt. Det hade ursprungligen flackt flistak, senare höjt och belagt med spån. Bakbygget innehåller ett stort brygghus med bakugn och kölna på magasinsloftet.
Smedjan/köttboden är uppförd i sten under oregelbundet takfall och uppfördes tidigare än manbyggnaden.
Snickarboden är en parstuga i sten med spåntäckt tak. Den uppfördes ursprungligen som huvudbyggnad på 1800-talet och tillhörde en f.d. gårdspart som slagits samman med den nuvarande.
Ladugården i sten härstammar troligen från 1880-talet, till ladugårdsbyggnaden hör ett tröskhus.
Bodlängan är uppförd i sten med en övre magasinsvåning i trä med liggande panel. Byggnaden innehåller olika fähus samt hemlighus.
Hummelbos manbyggnad tillhör Gotlands bäst bevarade, fastigheten är belägen i ett välhållet ålderdomligt kulturlandskap med bl a en intillgränsande fornborg.
Vid bakbygget finns en gammal brunn som nästan omfamnas av en av Gotlands största askar.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2000-07-12. Dnr 221-204-99