Stäng fönster Borgholm kn, NORRA BÄCK 9:1 JÖNS-LASSES GÅRD

Historik
Norra Bäck är en enkel, välbevarad radby i nord-sydlig sträckning med bygatan belägen öster om gårdarna. Norra Bäck 9:1, "Jöns-Lasses gård" ligger i byns södra del. Det är en mycket välbevarad gård av götisk typ med ekonomibyggnaderna och portskjulet mot bygatan och med en uppdelning i man- och fägård. Fägården är till största delen flislagd med markerad plats för gödselstaden och bakom och intill mangårdsbyggnaden finns en mindre frukt- och köksträdgård.
Gården ägdes åren 1836 - 1906 av bonden, snickaren, bygdemålaren och allkonstnären Jöns Larsson (1809-1906) som kom att sätta sin prägel på gårdens byggnader, dess inredning och utsmyckning.
Jöns Larsson har bland annat utfört väggmålningar i ett antal manbyggningar i trakten, men endast ett fåtal finns bevarade. Han var också en mycket skicklig möbelsnickare och träskulptör och flera verk av honom finns bevarade i privat ägo, men också på Borgholms stadsmuseum och Himmelsberga museum. Han var också en skicklig smed. Bland annat har han tillverkat de tekniskt avancerade smidesgrindarna vid Runstens kyrkogård.
På sin egen gård har han satt sin signatur och årtal på flera olika ställen, bland annat finns inristningar med hans namn i träkonstruktioner och till och med en inristning med namnet i en glasruta i manbyggningen. Grindstolparna av kalksten som står i gränsen mellan fä- och mangård har också inskriptioner. På en av dessa står: "Bevara dig när Du in och utgår/Jöns Larsson Nora Bäck 1859".

KÄLLA: Länsstyrelsen i Kalmar län, Beslut om byggnadsminne 2004