Stäng fönster Åmål kn, KRONAN STÖRRE 1 LILLIESTIERNSKA GÅRDEN

Historik
Kvarteret Kronan Större anlades vid stadens grundläggning på 1640-talet. Vid en brand år 1777 ödelade hela kvarteret. Enligt en ny tomtordning fick sedan endast hörntomterna bebyggas för att motverka förödande eldsvådor. Numera är kvarteret indelat i sju tomter, vilka alla är bebyggda. På en av hörntomterna uppförde brukspatron Johan Åberg på 1780-talet en byggnad, som senare fick namnet Lilliestiernska gården efter dess ägare, postmästaren A E Lilliestierna. Huset tillbyggdes åt öster med en tvåvåningslänga i anslutande stil, troligen under början av 1800-talet. Tillbyggnaden har med all sannolikhet utbyggts under 1800-talet med ytterligare ca 2 meter åt öster. Huset har i huvudsak fungerat som bostad, men tidigare har bottenvåningen inrymt postkontor och senare bibliotek och under en period en flickskola. År 1921 uppfördes ett stall längs östra tomtgränsen som kanske redan från början fungerade som magasinsbyggnad vilket varit dess huvudsakliga funktion.

KÄLLA: , Byggnadsminnen 1961-1978 - Förteckning över byggnadsminnen enligt lagen den 9 december 1960 (nr 690). Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, Stockholm, 1981. ISBN: 91-38-06360-3, Beslut byggnadsminne 1978-04-17, Byggnadsteknisk beskrivning 1979 samt muntliga uppgifter från tillsynsbesök 2006-09-22.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen Västra Götalands län 2007-09-28.