Stäng fönster Gotland kn, VISBY MURAMARIS 1:2 M.FL. VILLA MURAMARIS

Historik
Muramaris uppfördes 1915-16 av Johnny Roosval, professor i nordisk och jämförande konsthistoria och hans maka Ellen, född von Hallwyl. Anläggningen ligger på en av klintkustens platåer med storslagen utsikt över havet.
Huvudbyggnaden, flygeln och lusthuset präglas av en mycket personlig och medveten italien inspirerad villastil med bl.a. höga fönster ut mot havet och tak täckta av sandstensflis. Husets inre präglas av Ellen Roosvals personliga konst exempelvis den stora skulpterade öppna spisen, målade dekorationer på väggar och tak är utförda av konstnärsvänner.
Huvudbyggnaden består av en tvåvåningslänga, putsad i gråvitt, med flackt sadeltak samt en envåningsutbyggnad, täckt av en plan terrass. Inom envåningspartiet ligger en loggia med tre rundbågar mot väster.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Beslut om byggnadsminnesförklaring 1987-12-07.