Stäng fönster Härjedalen kn, EGGARNA 9:1 BOD I EGGEN

Historik
Boden ligger i byn Eggen, ca 5-7 km väster Sveg. Dess höga ålder - den är med hjälp av dendrokronologisk metod daterad till 1353 - gör den till ett omistligt objekt av stort kulturhistoriskt och vetenskapligt värde.
Boden som har en stomme av liggtimmer är 4,20 m x 4,30 m stor och ca 3,30 m hög. Den är tätt timrad med rännknutar och tydligt sexkantformade knutskallar.
I senare tid har byggnaden nyttjats som smedja. För det ändamålet fanns en ässja uppbyggd i det sydöstra hörnet. Urtag i inneväggar visar på en ursprunglig funktion som förvaringsbod för spannmål. Rektangulära urtag under mushyllorna i samtliga hörn klargjorde att boden stått på stolpben och ursprungligen uppförts som härbre. Den rustades upp med hjälp av statiga byggnadsvårdsmedel 1986.
Boden är genom sin höga ålder och sin välbevarade konstruktion att anse som synnerligen märklig och ingår som en viktig komponent i Härjedalens medeltida timmerbyggnadskonst.

Ur byggnadsminnesbeslut 1990.