Stäng fönster Värnamo kn, KYRKTUPPEN 1 MARIAKYRKAN

Mariakyrkan är uppförd 1977 efter ritningar av arkitekten Anders Berglund.
Kyrkan med omgivande församlingslokaler ligger vid en torgplats i centrum av stadsdelen Vråen i Värnamo. Kyrkobyggnadens brant stigande, rundade korparti är ljust putsat och vänt mot torget. Kordelen reser sig över den envåniga församlingsdelen, som bildar ett rektangulärt kvarter med fasader klädda i faluröd träpanel. Invid entrén från torget står ett klocktorn i betong. Kyrkans västparti öppnade sig ursprungligen med en glasad fönstervägg mot en kvadratisk innergård. Vid en ombyggnad 2002, ledd av arkitekt Lars Redegard, togs hälften av gården i anspråk för ett förlängande av kyrkorummet, med en hög glasad dörr och högt placerade fönster. Taket är något uppsvängt åt väster. Ombyggnaden, som även innebar andra smärre förändringar, har utförts med stor hänsyn till byggnadens karaktär.
Kyrkorummet är högt med innertak som följer det svängda yttertakets form. Rummet är rektangulärt med en korsarm åt norr. Väggar och tak är vitputsade. Idet rundade koret som belyses av högt placerade fönsterslitsar står altare, predikstol och dopfunt i vitmålat trä. Altarvävnaden är utförd av Anna-Maria Hoke.

Ur beslut om skydd 2003