Stäng fönster Nässjö kn, ÖRNEN 1 NÄSSJÖ STADSHUS

Historik
Nässjö stadshus uppfördes 1913-15 efter ritningar av arkitektfirman Ewe & Melin i Malmö, ett av periodens mest produktiva arkitektkontor med inriktning på offentliga byggnader och bankpalats. Det är en representativ och påkostad monumentalbyggnad som vittnar om den nyblivna stadens självmedvetande. Stadshuset är uppfört i dåtidens nationalromantiska anda med tre våningar och mansardvåning samt ett markant hörntorn i fasadens södra sida. Sockeln är av huggen granit och fasaderna utförda i rött, handslaget tegel. Fönstren är i de två nedre våningarna rundbågiga. Tak och tornhuv är klädda med koppar. Bland detaljerna märks Nässjö stadsvapen över huvudentrén samt dekorativt utformade ankarslut över andra våningens fönsterrad.