Stäng fönster Valdemarsvik kn, GRÄSMARÖ S:1 M.FL. GRÄSLUNDSKA SLÄKTGÅRDEN

Historik
Den Gräslundska gården har brukats av släkten Gräslund åtminstone sedan början av 1600-talet. Den äldsta av de nuvarande byggnaderna är ”Farfarsstugan” som daterats till 1700-talet. Husets påbyggda överdel är från tidigt 1800-tal. Den övriga gårdsbebyggelsen har till stora delar kommit till under 1850-talet. En senare byggnad är ”Nystugan” som uppfördes 1924.

År 1901 dog gårdens ägare Anders Petter och hans tre söner hade då skaffat sig arbete utanför byn. Istället för att sälja gården vilket hade varit naturligt tog de över gården och beslutade att när den sista av dem gick bort skulle gården ärvas av brödernas barn. Bröderna hade en stark känsla för gården och den ene av dem, Albert, samlade kusinerna på somrarna. Efter Alberts död 1929 bildade kusinerna år 1930 den Gräslundska Släktföreningen och fick jordbruksfastigheten överförd till en juridisk person som håller ihop den ideella föreningen. Gården drivs enligt donatorernas (främst Carls och Alberts) önskan och föreningens ändamålsparagraf ”att i möjligaste mån så att det gamla skärbruket, kulturlandskapet, skärgårdsnaturen och bebyggelsen kan behållas och förfädernas femhundraåriga historia på gården hedras, kommande generationer till glädje och förhoppningsvis givande dem en känsla av rotfasthet”.