Stäng fönster Aneby kn, FRINNARYD 24:1 FRINNARYDS KYRKA

Historik
Frinnaryds kyrkogård är medeltida till sitt ursprung, kyrkan uppfördes troligen omkring 1200-talets första hälft och kyrkogården har därmed samma ålder. Kyrkogården har troligen utvidgats i ett flertal etapper varav vi med säkerhet känner till två: 1886 då kyrkogården utvidgades 15 meter åt väster för att främst lämna plats åt det nya kyrktornet som uppfördes 1888, samt 1949 då kyrkogården på grund av platsbrist utvidgades mot norr. Det finns en uppmätningsritning från 1913 som markerar samtliga köpegravar, men utelämnar det östra kvarteret. Troligen kan detta tolkas som att man vid tillfället har avsatt det östra kvarteret till gravar för den fria ”allmänna linjen”, något som också enstaka bevarade vårdar idag vittnar om. Vid utvidgningen 1949 sva-rade länsarkitekten i Jönköping Malte Erichs för ritningarna. I det sammanhanget planerades också för ett gravkapell på norra delen, detta uppfördes under 1950-talet efter ritningar av Johannes Dahl i Tranås.

Traditionellt sett är marken söder och öster om kyrkogården de äldsta delarna på en kyrkogård eftersom det var de plasterna som ansågs mest eftertraktansvärda att bli begravd på, och i Frinnaryds fall verkar detta också stämma. Den allra äldsta kyrkogården har dock troligen varit mindre ändå och omfattat ungefär lika mycket yta runt kyrkan på alla sidor.

Beroende på de olika utvidgningar har också kyrkogårdsmuren olika ursprung. Möjligen kan södra och östra muren ha medeltida kontinuitet, även om själva murarna säkert är uppförda senare, troligen vid 1800-talets början. Den västra muren härrör från utvidgningen 1886 och den norra från 1949. De två små bevarade eller rekonstruerade ”klackarna” av gamla norra muren markerar den troligen ursprungliga norrmurens läge.