Stäng fönster Lysekil kn, LÖNNDAL 1:292 GRUNDSUNDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: SKAFTÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Skaftö utbruten ur Morlanda som kapellförsamling 1799. Egen församling 1888 och då införlivat kapellförsamlingarna Fiskebäckskil och Grundsund.

LÄGE OCH OMGIVNING - I socknen finns två församlingskyrkor, Fiskebäckskils och Grundsunds kyrkor. Grundsund betjänar den södra delen av församlingen.

Grundsunds kyrka och begravningsplats ligger i samhällets södra utkant på Ösön. Läget är centralt, omedelbart väster om hamnen och nära bron som förbinder ön med Skaftölandet. I väster vidtar ganska snart kala klippor och vindpinad vegetation. Skaftö socken omfattar Skaftölandet med omgivande skärgård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Ett träkapell uppfördes i Grundsund 1799 under ledning av byggmästare Olof Hansson, Skaftkärr. Från början bestod byggnaden av ett långhus med tresidigt avslutat korparti i öster. Sakristian inrymdes mellan altaret och östväggen. Ett torn i väster tillbyggdes 1818. Genom utvidgningar 1893 efter ritningar av arkitekt Fredrik Falkenberg erhöll byggnaden sin nuvarande planform. Långhuset förlängdes mot öster och även nu tillfogades ett tresidigt korparti. De breda korsarmarna uppfördes och den lilla sakristian i öster tillbyggdes.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Genom förändringarna 1893 erhöll byggnaden sin nuvarande nygotiska karaktär i avseende på både exteriör och interiör. Väggarna är utvändigt panelklädda och vitmålade. Korskyrkan täcks av sadeltak, valmat i öster. Tornet har karnisformad huv och en spira, utformad som en liten lanternin. Fönstren byggdes med spetsig avslutning upptill. 1959 insattes glasmålningar av Ernst Söderberg i de övre partierna av korfönstren. Ingång i väster via tornet samt på korsarmsgalarna. Interiören täcks av ett tredingstak med sparrar, snedsträvor och konsoler. Altartavlan i olja utfördes 1937 av Ole Kruse och är infattad i ett ramverk från en äldre altaruppsats med kolonetter och Karl XIII:s namnchiffer. Predikstolen snidades 1939. Orgelläktaren i väster ombyggdes 1893-94 och från samma år härrör eventuellt den öppna bänkinredningen. En invändig restaurering utfördes 1932-33 varvid interiören ommålades. Inventarier konserverades av Carl Otto Svensson. 1974 ommålades både exteriör och interiör. Altarringen flyttades fram. Bänkkvarteren utvidgades.

Dopfunt av trä, 1894. Från äldre altaruppsats: 2 oljemålningar på duk, utförda av Samuel Orup 1814. Äldre predikstol från 1894.