Stäng fönster Linköping kn, STUREFORS 1:4 STUREFORS SLOTT

Historik
Sturefors, beläget på en udde i sjön Erlången, är ett av landets bäst bevarade 1700-talsslott med unika interiörer och berömd park. Slottet uppfördes vid början av 1700-talet för greve Carl Piper efter förslag av Nicodemus Tessin d y, som ersättning för Ture Nilsson Bielkes och Margareta Stures slott från senare delen av 1500-talet. Av den gamla anläggningen återstår delar av norra flygeln med bevarade grisaillemålade tak från 1600-talets slut. Huvudbyggnaden, som är en slätputsad trevåningsbyggnad med mittrisaliter och plåtbelagt säteritak med lanternin, har två framspringande envåniga flyglar.
Den ursprungliga parkanläggningen med en långsträckt parterr framför slottet skapades av Tessin och Göran Josua Adelcrantz, och kompletterades omkring 1770 med den stora spegeldammen samt, på 1780-talet, med en vidsträckt park i engelsk romantisk stil. Bland övriga till slottet hörande byggnader kan nämnas inspektorsbostaden med två flyglar, ett orangeri och ett klassicistiskt runt tempel, ritat av Carl Johan Cronstedt.