Stäng fönster Bollnäs kn, SÄVERSTA 5:4 SANKT LARS KAPELL

S:t Lars Kapell är beläget i centrum för ett stort begravningsområde.

Det har en rektangulär plan, men en lägre länga för kranshallen, byggnadsmaterialet är gjuten betong. Sadeltaket har branta fall, takbeklädnaden är skiffer. Kapellets fasader är vitputsade, med vissa partier i natursten. Den södra gaveln accentueras av huvudentréns breda, kraftiga portalomfattning. Den norra fasaden domineras helt av kortväggens glasfönster. Klockstapeln i betong, ritad av arkitekten, tillkom 1969.

Innerväggarna är av rött tegel. Det höga, spetsiga taket är klätt med furupanel, och bärs upp av synliga betongpelare. Golvmaterialet är av kalksten, altaret är uppfört av murat tegel. Rummet har ingen fast bänkinredning. I söder finns orgelläktare, under kapellet ligger krematorium och samlingssal.

Till höger om altaret finns en relief i terrakotta och färgat glas, föreställande S:t Laurentius, utförd av Siri Rathman 1959.
KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.