Stäng fönster Örnsköldsvik kn, ARNÄS PRÄSTBORD 1:51 ARNÄS SKOLA

Historik
Arnäs första skolhus togs i bruk 1847, fem år efter den allmänna folkskolestadgans ikraftträdande. 1897 yrkade folkskoleinspektören Hamnström i en skrivelse till skolrådet att förslag borde lämnas kyrkostämman om byggandet av ett nytt skolhus vid Vallen. Byggstarten skedde år 1899. Byggmästare var Olof Alfred Olsson från Högland, som här fick sitt första uppdrag och sedan fortsatte i branschen till år 1922. Det sägs att det äldre skolhuset revs vid samma tid, men det kan möjligen också ha byggts om eller flyttats inom skolområdet.

Skolhuset, från 1901, är uppfört med tegelstomme i 1 ½ plan samt souterrängvåning mot väster. I souterrängvåningen är fasaden rustikputsad, mot öster i form av en mindre sockel i huggen kvadersten. Huvudvåningen har frilagd tegelmur och i vindsvåningen slätputs, som på långsidorna bildar en fris under takfoten. Byggnaden är försedd med risaliter mot öster respektive väster, vilka bildar ett förhöjt mittparti så att två fullstora våningar bildas här. Sadeltaket är belagt med tegel och den förhöjda delen bildar snarast ett flackt tälttak med samma material.

Ett äldre skolhus, troligen från andra hälften av 1800-talet, i 1 ½ våning med timmerstomme och stående locklistpanel tillhör också skolan. Taket är ett sadeltak belagt med tegel. Numera finns en slöjdsal i skolbyggnaden, men förr kallades den "läsbarnsalen" då konfirmationsundervisning bedrevs här. På övervåningen fanns lärarens bostad.

Till skolan hör också ett uthus från 1870-talet samt en toalettbyggnad från 1940-talet.