Stäng fönster Karlskrona kn, TORHAMNS-LÅNGÖREN 1:13 LÅNGÖRENS LOTSHUS

Historik
Systemet med lotsar, ledsagare eller styrmän som utförde lotsningar i närliggande vatten men även längre sträckor, går tillbaka till medeltiden. Under 1500-talet påbörjades uppbyggnaden av ett rikstäckande lotssystem för, i första hand, kronans fartyg, men detta förverkligades först under 1600-talets senare del.
I början av 1700-talet anlades lotsstationen på Långören som kom att bli huvudlotsplats i Karlskrona östra skärgård.
Det nuvarande lotshuset uppfördes 1877-78. Samtidigt byggdes också en förrådsbod och stenkällare. Byggnaderna är exteriört och interiört välbevarade.
Lotshuset inrymde ursprungligen bl.a. en bostad om två rum och kök för överlotsen. På övervåningen fanns ett vaktrum för lotsutkiken i anslutning till utkikstornet. Från år 1888 och ett par decennier in på 1900-talet inrymdes också en skolsal i huset för lotsbarnen. Skolan drevs av lotsverket och omfattade endast fyra månader om året. I samband med detta inreddes också en lärarbostad i huset.
1939 förhöjdes lotsbyggnadens utkikstorn och på 1950-talet inreddes en del av övervåningen till kök och sovrum.
Långörens lotsstation utgjordes av ett lotshemman. Lotsarna var befriade från skatt mot att de underhöll prickarna i farlederna och stångmärket på Långören. Varje lots skulle också hålla båt.
Lotshuset på Långören har sedan slutet av 1800-talet satt en karatäristisk prägel på ön. Det speglar äldre tiders liv och byggnadsskick på en lotsplats i skärgården.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1996-01-26, Dnr 221-6058-95