Stäng fönster Umeå kn, LANTBON 13 TEGS KYRKA

Historik
Teg är en stadsdel som är belägen på södra sidan av umeälven, sedan 1622 granne med Umeås stadskärna. Under medeltiden var Teg en jordbruksby. Under 1700- och 1800-talen tillkom skeppsvarv, tjärhov och bryggeri, under 1900-talet flera stora industrier, bl.a. Volvo. Industrialiseringen och närheten till Umeå centrum gjorde att Teg blev alltmer stadsmässigt. Sedan kustlandsvägens tid har Umeås vägförbindelser söderut passerat Teg. E4:ans utbyggnad i slutet av 1960- och början av 1970-talet resulterade i att Teg klövs i en östlig och västlig del, med den breda trafikleden som barriär. Tegs municipalsamhälle bildades 1924 och först på 1960-talet uppgick Teg i Umeå kommun. Fortfarande finns dock en särskild lokalpatriotisk stolthet hos tegsbor, som inte sällan framhåller att de bor ”på rätt sida om älven”. I kyrkligt hänseende hörde Teg till Umeå landsförsamling fram till 1963. Avståndet till församlingskyrkan på Backen och den snabba befolkningstillväxten motiverade att Teg bröt sig ur för att bygga en egen rymlig kyrka (ursprungligen 700 sitt-platser). Den stora bristen på hobby- och samlingslokaler på Teg medförde att stor vikt lades vid sådana utrymmen i lokalprogrammet.