Stäng fönster Ödeshög kn, SVANSHALS 9:1 SVANSHALS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SVANSHALS

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ca 10 km nordost om Ödeshög ute på slätten alldeles invid sjön Tåkern. På kyrkogården finns bårhus. Få övriga byggnader finns runt kyrkan, förutom prästgården och en f.d. skola.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en utbyggd sakristia i öster samt ett torn av långhusets bredd i väster. Kärnkyrkan uppfördes sannolikt under äldre medeltid, men dess ursprungliga planform är inte känd. Ett torn, varav delar möjligen ingår i det befintliga, tillhörde antingen den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes kort tid därefter. Efter en ombyggnad någon gång under medeltiden erhöll kyrkan det befintliga korpartiet; eftersom det uppförts med förhållandevis kraftiga murar är det invändigt marginellt smalare än långhuset. Utifrån äldre avbildningar känner vi till att medeltidskyrkan haft en rymlig sakristia på korpartiets nordsida samt ett vapenhus framför långhusportalen i söder. Den därefter mest omfattande förändringen av kyrkan ägde rum 1844-45, då de äldre tillbyggnaderna revs, en ny sakristia uppfördes vid kyrkans östra gavel och ett nytt torn tillbyggdes. Arbetena utfördes av byggmästare Abraham Nyström, vars ritningar justerats av Johan Carlberg vid ÖIÄ.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är i huvudsak medeltida, men såväl exteriör som interiör präglas av de genomgripande efterreformatoriska förändringarna. Exteriören, med sina vitputsade murytor och stora, rundbågiga fönsteröppningar, har ett nyklassicistiskt formspråk. Västtornet har tredubbla ljudöppningar i samtliga väderstreck samt kröns av en flack huv med öppen lanternin. Vid restaureringen 1953-54 framtogs långhusets spåntak, som då var täckt av ett tegeltak från seklets början, och renoverades. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet har förändrats i etapper. Åren 1675-89 genomfördes större reparationer, då bl.a. de medeltida kryssvalven förstärktes med ankarjärn och dragband. I samband med förändringarna 1844-45 ersattes medeltidsvalven av det befintliga trätunnvalvet. Kyrkans inredning förnyades under 1600-talets andra hälft. Bl.a. erhöll kyrkan då en altarprydnad av Burchardt Precht, tidigare predella i en altaruppsats i Stockholms slottskapell före branden 1697. Predikstolen skänktes till kyrkan 1688. De äldre inventarierna borttogs ur kyrkorummet i samband med förändringarna 1844-45, men återuppställdes igen 1953-54.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Svanshals kyrka har haft en medeltida dopfunt tillskriven Bestiariusmästaren; den finns numera på Statens historiska museum.