Stäng fönster Norrköping kn, RÅDSTUGAN 13 NORRKÖPINGS RÅDHUS

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSBESKRIVNING OCH -HISTORIK:
Norrköping var stad redan under medeltiden, men hade sitt verkliga uppsving i början av 1600-talet då vapentillverkning och hamnverksamheten blomstrade (Stads- och kommunhistoriska institutets hemsida, Cyber City, historik: Norrköping). Efter en tid av stagnation under 1700-talet växte staden återigen under 1800-talet till en av landets främsta industristäder med textil som främsta produktionsverksamhet.

Enligt skriften "Norrköpings rådhus byggt 1907-1910", Norrköping, 1910, är rådhusrättens lokaler är kända sedan början av 1600-talet. Enligt samma skrift uppfördes det första rådhuset av sten på 1700-talet vid Tyska torgets södra sida. Det var en tegelbyggnad i två våningar som rymde stadskällare, sjumanskammare, arkiv, rustkammare för stadsvakten, en större och en mindre rådstuga, kämnerskammare och kansli. Huset var redan från början för litet och flera andra lokaler fick hyras för att tillgodose utrymesbristen. Det såldes på offentlig auktion för 375 kr och revs 1906.

Det nuvarande rådhuset ligger också vid Tyska torgets södra sida och består av en väldig u-formad huskropp vars ursprungliga huvudentré vetter mot torget.

Söder om rådhuset ligger en kvarvarande del av den större anläggning med cellfängelse, domstols- och förvaltningslokaler som uppfördes på tomten 1862. Anläggningen innehöll krono- och rannsakningshäkte gemensamt för Norrköpings stad och Björkekinds, Östkinds, Lösings, Bråbo och Memmings härader, och tingslokal för dessa härader. Den del som utgjorde fängelse och häkte revs när rådhuset byggdes 1910.

KÄLLOR: Tings- och rådhusinventeringen 1997-2007,
"Norrköpings rådhus byggdt 1907-1910: till minne af invigningen den 28 nov. 1910", Lit. a.-b., Norrköping, 1910, Stads- och kommunhistoriska institutets internetbaserade uppslagsverk om svenska städer; http://www2.historia.su.se/urbanhistory/cybcity/