Stäng fönster Säffle kn, KALVHAGEN 1:1 M.FL. BOTILSÄTERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – BOTILSÄTER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på en höjdsträckning i utkanten av en uppodlad dalgång i slättlandskapet på Värmlandsnäs.

RASERAD KYRKA / RUIN –

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti och en rymlig korsarm i söder, sakristia i öster samt ett vapenhus av trä i väster. I det befintliga långhusets västra del återstår betydande mursträckningar av den äldsta stenkyrkan, sannolikt uppförd under 1100- eller tidigt 1200-tal. Ett skulpterat tympanonfält finns nu i Statens historiska museum, Stockholm. Kyrkans nuvarande planform har tillkommit i samband med flera efterreformatoriska om- och tillbyggnader. Korpartiet fick sannolikt sin befintliga skepnad under 1600-talet. Korsarmen tillfogades troligen vid 1700-talets början (omtalas som orappad 1705). Ett torn av trä uppfördes i väster 1715, men revs vid 1700-talets mitt och ersattes med ett vapenhus, likaså av trä. Det befintliga vapenhuset uppfördes 1887-88. Sakristian härrör från 1854.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriör med vitputsade murar, rundvälvda muröppningar och sadeltak, som valmats över korsarm och korparti. Ingångar i väster och söder via vapenhuset samt på korsarmsgaveln. Kyrkorummet täcks av ett brädvalv med målningar av Hans Georg Schüffner från 1769. Predikstolen förfärdigades av Isac Schullström mellan 1729 och 1737. Altaruppsats från 1736. Kyrkorummet har genomgått två större restaureringar.
Enligt koncept genomgick kyrkan 1888 "en större reparation med nytt inrede och ny målning. /.../ Målningen och renoveringen av antika, bilder, ornamenter och målningar, vilka delvis bibehållits till stor prydnad för kyrkan, är på ett förtjänstfullt sätt verkställd." Nästa restaurering, såväl ut- som invändigt, utfördes 1936, med Bror Almqvist och Einar Lundberg som arkitekter och under ledning av byggmästare C. E. Andersson, Säffle, bl.a. ombyggdes då bänkinredningen.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunt av romansk typ, nu i Statens historiska museum, Stockholm.