Stäng fönster Östhammar kn, FILM 8:1 FILMS KYRKA

Historik
När man först blir varse kyrkan, ser den något egendomlig ut. Den medeltida byggnadskroppen med sina gråstensmurar har fått en utbyggnad i söder, som med sin ljusgula puts och sin meterhöga stenfot avviker helt från den gamla. Det är den s k nykyrkan eller Österbykyrkan, som tillfördes 1767. Från grindarna leder gången rakt fram till kyrkans västfasad. Den har i gavelspetsarna ett tegelornerat gavelröste med s k blinderingar. Korset med sina tvärslåar, cirkelblinderingarna och det underliggande horisontalbandet lyser vita mot det mörkt röda teglet. Strömskiftsytorna har däremot fått behålla sin tegelröda färg, men livas av tvärställda tegel. Den tegelröda gavelspetsen kontrasterar mot den mäktiga gråsten ytan med sina olikfärgade block i ljust och mörkt grått, vitt, rostrött och blågrått. Mitt på ytan finns en cirkelrund fönsteröppning från 1890-talet och under denna portalen. Den kröns av ett halvcirkelformat tympanonfält i ek, som föreställer Kristus, som flankeras av bokstäverna alfa och omega. Den snidade reliefen är ett verk av bildhuggaren Carl Eldh. På kyrkogården fanns på 1600-talet en öppen klockbock. Om delar av denna ingår i den nya stapeln kan f n inte avgöras. På.1700-talet fanns i alla händelser den inklädda stapeln med sitt torn. Storklockan är från 1850 och lillklockan är gjuten av Gerhard Meyer d ä i Stockholm 1705.