Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nyköping kn, LUNDA 5:1 LUNDA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995 - LUNDA

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: 1212, år 1900: 1500, år 1995: 1182

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en svag höjd i kanten av ett odlat område i utkanten av Jönåkers tätort. I norr ligger Knäppinge bys gamla tomt. Socknen ingår i Kiladalens riksintresseområde.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr och torn i väster.

I: Kyrka i sten från äldre medeltid, bestående av rektangulärt långhus och smalare rakslutet kor. En sakristia har funnits i norr samt en tillbyggnad i väster, bägge möjligen medeltida, men kan även ha tillkommit först 1671 . Kyrkan hade två sekundärt inslagna valv, av okänd ålder. År 1746 tillkom i väster ett torn av trä. I äldre sockenstämmoprotokoll omtalas också ett vapenhus. Målningar från obestämd tid överkalkades troligen 1686. Från denna kyrka är en predikstolskorg från 1660-talet bevarad liksom ett unggotiskt triumfkrucifix som nu finns på Statens Historiska museum. Av denna kyrka sparades endast den västliga tillbyggnadens gavel samt det därtill slutande trätornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1765-1769, med återbruk av delar av föregångarens murar i väster samt det kvarstående trätornet, efter ritningar av Nils Falk och med Erik Örström som byggmästare. Vid en yttre restaurering 1897 fick tornet i trä lämna plats för ett stentorn, ritat av Gustaf Pettersson.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Västtorn med karnissvängd huv, lanternin och hög spira. I samband med förändringarna 1897 togs en portalöppning upp i norr, vilken fick en praktfull gavel i nyrenässansstil, medan de båda ingångarna på sydsidan blev igensatta. En takryttare sattes upp mitt på långhustaket. Ingång även i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet är täckt av ett tunnvalv i gips. Altartavlan som återger Jesu förklaring målade Pehr Hörberg 1796. Predikstolen från 1798 är utförd av Carl Fredrik Beurling efter ritning av Olof Tempelman. Orgelfasad från 1853.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1995 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2002.