Stäng fönster Stockholm kn, SELMEDAL 21 KONSUMTIONSFÖRENINGEN HOPPET

Historik
1907 bildade arbetare vid Olson & Rosenlunds snickerifabrik kooperativa föreningen Hoppet och bearbetade företaget för att få hyra en lämplig tomt att bebygga med en butik. Efter motstånd från företagsstyrelsen bestämde man sig för att köpa en tomt vid Pettersbergsvägen och lät med egeninsatser uppföra en enkel butiksbod som saluförde matvaror exklusive mjölk, husgeråd och textilvaror.

1923 byggdes en ny butik på tomten med sammanlagt tre butikslokaler; en för specerier, en för kött och chark samt en för mjölk och bröd. Byggnaden innehöll även bostad om 2 rum och kök för föreståndaren samt samlingslokal för föreningen.

1925 hade konsumtionsföreningen Hoppet uppgått i Konsumtionsföreningen Stockholm.1938 uppfördes en konsumbutik i en annan del av kvarteret efter ritningar av Erik Ahlsén på KF:s arkitektkontor. Fastigheten blev då privatbostad. I början av 2000-talet öppnade fastighetsägaren en presentbutik i den f d charkaffären. Det kombinerade butiks- och bostadshuset kom samtidigt att byggas om varvid några skyltfönster ersattes av spröjsade.

Källa:
Hus i Hägersten 2 Hägerstensbygden 1997, Organ för Hägerstens Hembygdsförening, årgång 32.