Stäng fönster Kungälv kn, KYRKEBY 9:1 HARESTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: HARESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en plan tomt vid vägen strax norr om bebyggelsen i Kyrkeby, vilken letat sig upp mot dalgångssidan. Från kyrkan och rakt norrut leder vägen mot komministergården. Läget ansluter till dalgångslätten som löper från Torsby i nordväst ned mot Nordre älv och kyrkplatsen har en vid utblick. Harestad ligger ca 12 km sydväst om Kungälv.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka, troligen från äldre medeltid. Ett visitationsprotokoll från 1800-talet ger måttuppgifter om ett rektangulärt långhus med ett kvadratiskt kor i öster. Äldre avbildningar tyder på att koret varit rakt avslutat. Redan under medeltiden torde ett vapenhus ha tillbyggts framför södra ingången. År 1671 omtalas nämligen kostnader för "et Nyt Wapenhuuses Upmurningh". År 1730 försågs innertaket med målningar av Albrecht Witt.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1853-54. Ritningarna av byggmästaren Anders Persson, Bollebygd, bearbetades av Alberg Törnquist vid ÖIÄ. Vid uppförandet följdes i huvudsak Persons förslag. Kyrkan består av ett enskeppigt långhus med tresidigt avslutat korparti i samma bredd och höjd samt ett smalare torn i väster. Sakristia inrymd i korets östligaste parti.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är välbevarad sedan byggnadstiden. Västtorn med lanternin. Tornets bottenplan fungerar som vapenhus. Ytterligare en portal för menigheten återfinns i mittpartiet av södra långhusmuren. Flertalet fönster- och portalöppningar är höga och rundbågiga. De vitputsade långmurarna täcks av ett sadeltak, valmat över koret. Interiören har förändrats i flera etapper. Kyrkorummets innertak av trä är dock det ursprungliga med ett flackt tunnvalv över långhuset och ett hjälmvalv över koret. 1902 utfördes dekorativ målning av Martin Wallström både i tak och på väggar. Målningarna borttogs 1951-52 vid en restaurering ledd av arkitekt Sigfrid Ericson. Arbetet omfattade bl a även flyttning av den äldre altartavlan (se nedan). Som altarprydnad monterades tre träskulpturer från medeltidskyrkans altarskåp, tillverkat i Nederländerna vid 1400-talets slut. Predikstolen är från byggnadstiden, likaså läktaren i väster och den slutna bänkinredningen. De främre bänkraderna avkortades 1952. Samma år inreddes två rum under läktaren. Sedan dess fungerar det ena som sakristia.
Cuppa av täljsten till dopfunt, 1100-talets slut. Modern fot av trä. Altare av trä, från kyrkans byggnadstid. Dekorativa reliefer snidade av en konstnär vid namn Michaeli. Han har utfört fler arbeten i kyrkan. Äldre altartavla, olja, inköpt 1857. Lasarus uppväckelse. Flyttad 1952.