Stäng fönster Strömsund kn, BODUM 1:4 BODUMS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Rivet ca 1882. År 1795 anhöll åboarna i Bodum och angränsande byar om att få bygga ett eget kapell, med hänvisning till den långa resvägen till den egna sockenkyrkan i Fjällsjö. Detta bifölls den 10 april 1798. Samma år igångsattes bygget på den gamla samiska marknadsplatsen i Bodum, som 30 år tidigare övergivits. Som intressenter stod det nybildade kapellaget bestående av 30 delägare. Byggmästaren bonden Marcus Olofsson i Öhn ledde arbetet med hjälp av snickaren Olof Persson i Bölen. 1799 stod byggnaden klar. Invigning skedde 1806. 1817 tillbyggdes klocktorn. Kapellet som låg parallellt straxt söder om den nuvarande kyrkan, revs omkring 1882 när den nya kyrkan byggdes. Av dess virke uppfördes en sockenstuga.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär byggnad (ungefär 10 x 6 m) med kor i sydöst och troligen tillbyggd sakristia på nordväggen. Torn med huvudingång i nordväst.
Uppförd i timmer, in och utvändigt brädslagen. Väggarna var exteriört rödmålade.
Taken var sannolikt brädslagna eller spånklädda.

EXTERIÖR - Förutom det ovan nämnda finns ingenting känt beträffande utformningen annat än att den var enkel.

INTERIÖR - Kyrkorummet täcktes av ett tunnvalv. Väggarna var vitstrukna och 143 platser fanns i kyrkorummet. "Altar Taflan" föreställde Lammet med två änglar som höll varsin basun. På altaret stod ett blått oljemålat bräde med inskriptionen "Så älskade Gud verlden...." (Joh. 3v.16.). Predikstolen från 1630 var övertagen från Lits kyrka. (Finns bevarad i den nuvarande kyrkan).
Uppgifter om bänkinredning och läktare samt orgel saknas.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997