Stäng fönster Skellefteå kn, KALVTRÄSK 1:95 KALVTRÄSK KYRKA

Historik
Kapellet uppfördes mellan åren 18871889 efter ritningar gjorda av förvaltaren vid Robertsfors bruk, Gustaf Oscar Tundal. Att just han ritade kapellet finner nog sin förklaring i att Robertsfors bruk vid den tiden allt mer ägnade sig åt sin sågverksrörelse, och de hade betydande intressen i den skogrika kalvträskbygden. Bolaget skänkte även pengar till kapellets uppförande. Tundal gav kapellet en tolvkantig form med ett indraget torn ovanpå ett sadeltaksförsett vapenhus i väster. Den utskjutande sakristian bakom koret i öster fanns inte på ritningen men tillkom vid byggandet. Det är svårt att veta om hans inspiration närmast kom från de nybarocka centralkyrkor som byggdes under 1800-talets senare del eller från burträskbygdens många rundlogar med tälttak. Hursomhelst var det knappast någon utformning som skulle ha rönt de centrala myndigheternas uppskattning. Några år tidigare hade Tundal fått sin snarlika ritning för kapell på Holmön refuserad av Överintendentsämbetet. Men den här gången skickades aldrig ritningarna in för godkännande. Det svartbygge som kom att uppföras avviker därför rätt mycket från övrigt kyrkobyggande vid denna tid, som passerat centralmaktens likriktande godkännande.

Begravningsplatsen iordningställdes och invigdes 1893, men indelades i gravfält först 1933.