Stäng fönster Strömsund kn, BODUMS-NÄSET 2:5 NÄSETS SÅG I ROSSÖN

Historik
Näsets såg ligger i byn Näset strax utanför Rossön. Sedan byn elektrifierats på 1910-talet, beslutade fem gårdar att gemensamt uppföra en elektrisk såg som ersättning för den vattensåg som då fanns för Näsets och Öns byar. Sågen byggdes 1920 och kunde tas i drift året därpå. Byggmästare var enligt uppgift en norrman som hette Leding och var specialist på sågar. Som mest nyttjades sågen för husbehov och för försäljning av virke under 1930- och 40-talen. Ända in på 1980-talet sågades virke upp och såldes, men idag används den i princip bara för husbehov. Den sågverksförening som förvaltar sågen utgörs idag av fyra av de fem ursprungliga delägarna.

Näsets såg består av såghus och spånhus. Sågverkets maskineri utgörs av en cirkelsåg, en 5-kuttrig hyvel från Beronius Mekaniska Verkstad i Eskilstuna, en 30 hkr elmotor samt en sågbänk av trä. Maskineriet drivs genom remdrift. För ca 5-6 år sedan försågs den gamla Scanialastbil som står utanför sågen med en elgenerator, som genererar ström till ett elaggregat som är kopplat till sågen. I övrigt är maskineriet intakt sedan sågen byggdes.

Själva såghuset är en enkel rektangulär träbyggnad, klädd med stående brädor målade med falu rödfärg. Huset målades senast sommaren 2008. Långsidorna är försedda med flera stora, småspröjsade fönster för att få ett gott ljusinsläpp. Ena långsidan och ena kortsidan har portar/luckor för in- och utlastning. Taket är täckt med pannplåt. Spånhusets väggar består av gammal takplåt, som förstärkts med en utanpåliggande trästomme. Taket är täckt med pannplåt. Såghuset och spånhuset är förbundna med varandra genom ett fyrkantigt trärör. En fläkt transporterar sågspånet genom röret.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jämtlands län, 2009-04-27, Dnr 432-4424-05