Stäng fönster Åre kn, LÅSBÖLE 2:8 LÅSBÖLE ORDENSHUS

Historik
Låsböle ordenshus uppfördes 1887 av godtemplarlogen Endrägtscirkel no 592, som grundades 1883. Nykterhetsrörelsen kom till Jämtland i början av 1880-talet och fick snabbt fäste. I Jämtland uppfördes flest ordenshus i landet i förhållande till folkmängden. I dåvarande Hallens kommun grundades sex loger, av vilka Endrägtcirkeln i Låsböle var den fjärde i ordningen.
Det var vanligt att föreningshus uppfördes av ideella krafter. Så också i Låsböle, där arbetet till stor del utfördes av logens medlemmar. Till byggmästare utsågs August Samuelsson. Byggnaden är uppförd i en och en halv våning i en trästomme, som klätts med locklistpanel. Huset är målat med falu rödfärg och har vitmålade knutar, dörr- och fönsterfoder. Byggnaden har ett sadeltak, som är täckt med tvåkupigt tegel. Två entréer med gulmålade dubbeldörrar leder in till ordenshuset. Intill på gården ligger ett uthus med stall, vedbod och torrdass.

Ur byggnadsminnesbeslut 1999