Stäng fönster Sollefteå kn, HOLM 1:27 HOLMS SÄTERI

Historik
Under senare delen av 1500-talet sammanförde storbonden Evert Hindersson, med Holm som kärna, gårdar och byar till en storegendom. 1676 (eller 1677) förvärvade guvernören över Västernorrland Carl Larsson Sparre genom byte Holm från Kronan. Han utverkade säterifrihet för Holm genom utbyte mot frälsehemman i Småland och på Öland. Sparre var mångsidigt verksam och fick 1667 koncession för bruksrörelse i Graninge, där Ångermanlands äldsta järnbruk byggdes. Holm och dess ägare har sedan dess varit knutna till järnbruksrörelse, skogsbolag och trävaruindustri. 1877 bildades trävarubolaget Björkå AB, vari bl.a. Holms säteri med Gålsjö bruk ingick. 1922 blev kaptenen vid marinen Per Hjalmar Hedberg bolagets chef.
Den av Sparre uppförda säteribyggnaden förstördes genom eldsvåda 1769/70 och den nuvarande uppfördes sannolikt 1771. Byggherre var sekreteraren i justitierevisionen Johan Noreen, senare adlad Nordenfalk.
Manbyggnaden är timrad i två våningar med en stående slät panel på fasaderna. Långsidorna har 9 fönsteraxlar. Taket är brutet och valmat, täckt med skivfalsade rektangulära järnplåtar i små format.
En flygelbyggnad finns bevarad, byggd i samma stil som manbyggnaden.
Inom byggnadsminnet för säteriet finns även spannmålsmagasin, brygg- och bagarstuga, förråd, f.d. trägårdsmästarbostad, ångbåtsbrygga/notbod, jord- och stenkällare, en terrasserad trädgård samt en lång allé.