Stäng fönster Berg kn, OVIKENS PRÄSTBORD 1:4 OVIKENS NYA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - OVIKEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Ovikens nya kyrka ligger i utkanten av bebyggelsen på en höjdsträckning mellan odlade områden. I kyrkans närhet finns byggnader av varierande ålder, bl.a. sockenstuga och kyrkstallar. I en flack sluttning ligger den gamla kyrkan med prästgården från 1863 (se OVIKENS GAMLA KYRKA). Området är en del av Storsjöbygdens riksintresseområde.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Ovikens nya kyrka uppfördes 1903-05 av byggmästarna J. A. Gärdin och J. A. Hellstrand, Östersund, efter ritningar av arkitekten Gustaf Hermansson från 1895. Den invigdes 1906. Kyrkan består av ett treskeppigt långhus med korsarmar, polygonalt avslutat kor i söder, flankerat av sakristia i öster och arkiv i väster samt torn i norr med trapphus på var sida.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i nygotik med fasader i tegel. Det sextio meter höga tornet kröns av murade gavlar och en hög spetsig spira. Långhuset täcks av längsgående sadeltak över mittskeppet och tvärställda sadeltak över sidoskeppen och korsarmarna. Koret har polygonalt valmat sadeltak, sakristia, arkiv och trapphus polygonaltak. Ingång i norr genom vapenhuset i tornets bottenvåning och i öster och väster genom vindfång i korsarmarna. I kyrkorummet är koret välvt, långhus och tvärskepp har öppen takstol. Sidoskeppen och tvärskeppet upptas av läktare, som binds samman av orgelläktaren. De ljust putsade innerväggarna har en sparsam dekormålning med jugendinspirerade blomsterslingor. Altaruppsats, predikstol, öppna bänkar, orgelfasad och övrig inredning härrör från byggnadstiden. När den gamla kyrkan återinvigts 1935 övergavs nya kyrkan. Först 1971 avgjordes definitivt att den skulle bevaras. Kyrkan restaurerades 1972-73 med målsättningen att bibehålla dess intakta karaktär, då den inte förändrats sedan 1935.