Stäng fönster Karlskrona kn, STUMHOLMEN 2:10 STUMHOLMEN, BAGERIBOSTÄLLET

Historik
Bageriboställets föregångare var en artillerismedja uppförd vid 1600-talets slut. Rester av denna finns som gråstensmurar i den nuvarande byggnadens källarvåning. När artilleriverkstäderna i början av 1700-talet flyttade till varvsområdet på södra Trossö kom byggnaden att användas som logement för bageribåtsmännen. Byggnaden till- och påbyggdes mellan 1864-1866, efter ritningar av J. T. Byström, då bageriverksamheten utökats. Byggnaden har sedan dess fungerat som boställe. Det är uppfört i en enkel empirearkitektur och få förändringar har utförts efter 1866. Byggnaden bör ses som intimt sammankopplad med det nya kronobageriet och den satsning på rationellare produktion av proviant som flottan investerade i under slutet av 1800-talet.
Såsom bageribostället idag ter sig efter ombyggnaden på 1860-talet har det tydligt samband med Kronobageriet. Bostadsbyggnaden tillhör den grupp av byggnader, som ur funktionellt hänseende är av sekundär art, men som har stor betydelse för Stumholmens brokiga karaktär av verksamhet. I Bageriboställets grund ingår delar av artillerismedjan från 1680. Byggnadens långa funktion som boställe - det är det äldsta bevarade i Karlskrona - förstärker värdet ytterligare.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1992-02-12, Dnr 221-6111-91