Stäng fönster Nacka kn, KUMMELNÄS 1:141 KUMMELNÄS KAPELL

Historik
Kummelnäs kapell uppfördes 1925 efter ritningar av ingenjör Sjunnesson, en av medlemmarna i Östra Kummelnäs förening för kristlig verksamhet.

Kummelnäs kapell är skyddat enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen.

Tätorten Kummelnäs är framvuxen kring en gård med detta namn. Förleden innehåller ordet kummel, här kanske i betydelsen vårdkase. Vilket näs efterleden syftar på är oklart.

1908 köpte Kristna Egnahemsföreningen Kummelnäs gårds marker bestående av 130 tunnland och styckade upp dem i småtomter, vilka bebyggdes med villor. Två år senare bildade en grupp nybyggare Östra Kummelnäs förening för kristlig verksamhet. Syftet var att samla kristna med olika samfundstillhörighet till gemensamma gudstjänster och sammankomster. Under åren förföll kapellet successivt och 1981 sålde föreningen (nu med namnet Kummelnäs Alliansförening) kapellet till Boo församling som lät det genomgå en grundlig renovering. Kapellet används idag som lokal för kyrklig barnverksamhet.