Stäng fönster Sundsvall kn, NJURUNDA PRÄSTBOL 1:98 MJÖSUNDS BEGRAVNINGSKAPELL

Historik
Begravningskapellet tillkom 1945 efter ritningar av dåvarande stadsarkitekten A. Hamrin , Sundsvall.

Begravningsplatsen, anlagd 1940, har en planform som följer terrängen och de geografiska avgränsningarna där Ljungan och biflödet Stångån ringlar sig förbi i norr och väster. Norrut och österut finns obebyggd mark tillhörigt Präsbolet. I söder svänger man upp mot norr och en asfalterad parkering från lokalgatan från Njurundabommen som löper samman med vägen mot Skottsund och Kvissleby norrut. Här finns angränsande privat bebyggelse i öster. Här finns också huvudentrén genom en bred stålgrind med fyra fyrkantstolpar, ca 1 m höga, i granit på betongstolpar. Asfalterade mindre väger genomkorsar platsen huvudsakligen mot nordväst, kantad av dubbla rader björk, och sydväst.

Utvidgningar har skett 1961 och 1974-76 och växtligheten och den rika floran har under årens lopp medvetet utvecklats till ett för norrländska förhållanden ovanligt slag, i stor utsträckning lövvegetation och perenner. 1982 tillkom en minneslund väster om Stångåns ravinartade topografi med förbinande stålbro, helt när kustbanan mellan Stockholm-Sundsvall. 1997 anlades en urngravplats helt nära minneslunden, men öster om Stångån.

Strax nordväst om södra grinden återfinns själva gravkapellet. I väster närmare ner mot ån återfinns en magasins/förrådsbyggnad i trä, ursprungligen från 1970-talet? och från 1982 utbyggd för utrustning och med personalutrymmen.