Stäng fönster Enköping kn, EKOLSUND 1:227 EKOLSUNDS SLOTT

Historik
Anläggningen utgörs av två vinkelbyggnader av sten i två och en halv våning, som tillsammans med en svängd envåningslänga och en balustradprydd terrassmur inramar en vidsträckt cour d´honneur. Ekolsund började uppföras på 1630-talet, då fältmarskalken Åke Thott erhöll egendomen av Gustav II Adolf. I den norra byggnaden torde dock ingå delar av ett äldre hus från sent 1500-tal. År 1661 påbörjades en stor utbyggnad under Claes Thott med Nicodemus Tessin d.ä. som ledande arkitekt. Bl.a. skapades då den praktfulla trädgårds- och parkanläggning, som alltjämt till stor del finns kvar. Sitt nuvarande utseende erhöll exteriören på 1730-talet, då arkitekten Carl Hårleman gav huvudbyggnaderna en enhetlig prägel och förenade dem genom en envåningslänga. Gustaf III var 1747-85 ägare till Ekolsund, och under denna tid skedde en stor upprustning av interiören under ledning av arkitekten C. F. Adelcrantz och J. E. Rehn. Byggnaderna restaurerades 1928 av Carl Kempe efter ritningar av W. Bryde, varvid södra längan återställdes till bostad. Vid den fasadrenovering som utfördes 1974-76 återställdes färgsättningen från Hårlemans ombyggnad med blågrå socklar och lister, mörkröd bottenvåning och i övrigt gula väggar med vita pilastrar och fönsteromfattningar. Restaureringsarkitekt var Ove Hidemark.