Stäng fönster Gävle kn, SÄTRA 24:3 MARIAKYRKAN

Mariakyrkan är upförd 1971 efter ritningar av Höjer & Ljungqvist arkitektkontor.
Kyrkan med de angränsande församlingslokalerna ligger vid ett torg i förorten Sätra i norra delen av Gävle stad. Stadedelen planlades och byggdes 1964-72 efter en arkitekttävling som vanns av Höjer & Ljungqvist. Flera av byggnaderna samt kyrkan ritades av arkitektfirman.
Kyrkan med omgivande anläggning är utförd i vitslammat tegel i stramt geometriska former. Kyrkorummet är kvadratiskt med plant tak och högre än förmsamlingsdelarna nordväst om kyrkan. Intill entre'n står ett fristående klocktorn klätt med svartmålat trä. Kyrkorummet har interört ett plant kassettak i trä, vitslammade tegelväggar och sparsam utsmyckning. Rummet får ett asymmetriskt ljusinfall genom tre cylindriska ljusbrunnar över altaret. Korväggen pryds av en enkel mönstermurning. I koret står även ett altarkors av trä utfört av Per Nilsson-Öst, Järvsö.
Beskrivningen hämtad från beslutet om skydd.

Mariakyrkan är belägen i Sätraområdet, Gävles nordligaste stadsdel byggd å 1960-talet. Den är stramt geometrisk till formen och har vita tegelfasader. I det plana taket över koret är tre runda ljusbrunnar. Kyrkorummets plan är kvadratisk, i nordväst är den lägre församlingsdelen belägen. Klockstapeln i svartmålat trä byggdes samtidigt med kyrkan.

Kyrkorummet ha ett plant, kasseterat trätak och vita tegelväggar. Golvet är lagt av klinkersplattor. Inga fasta bänkar finns, utan lösa stenrader. Altaret är placerat på en upphöjd avsats.

Träkorset är utfört av Per Nilsson-Öst.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.