Stäng fönster Åre kn, FÄVIKEN 2:1 TJÄRNTORPET

Historik
Tjärntorpet var förr ett bruksarbetartorp under Huså kopparbruk, grundat 1742 och i drift till 1881. För att tillförsäkra bruket arbetskraft uppläts torp till arbetarna som hade arbetsplikt vid gruvan men även drev eget jordbruk
Tjärntorpet upptogs omkring 1745 och var bebott till 1978. Det är en fullständig torpanläggning, bestående av bostadshus, sommarstuga, vedbod, ladugård, kornlada, lada och två härbren, samtliga timrade i en våning under sadeltak, samt stenkällare. Bostadshuset från 1800-talets början är i huvudsak lockpanelat och har varit rödfärgat. Taket är spåntäckt. Vid sydöstra fasaden finns en brokvist. Sommarstugan är enligt inskrift uppförd 1745 och tillhör alltså den ursprungliga anläggningen. Den har också tidigare varit rödfärgad. Vedboden - tidigare möjligen fähus - torde härstamma från 1700-talet, medan övriga uthus bör ha tillkommit under 1800-talets förra hälft. Vedboden, ladan och det mindre härbret har tak av lockbräder, övriga hus plåttak. Vid ladan finns ett odlingsröse.