Stäng fönster Nässjö kn, BARKERYD 2:7 BARKERYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - I lantlig omgivning norr om Nässjö ligger den rosafärgade kyrkan, byggd 1844-46 av byggmästare Jonas Jonsson från Stockholm, född på orten. Beslut om bygget togs redan 1827 och en ritning av Axel Nyström, ÖIÄ, approberades 1831. Efter 13 år utan byggstart begärde församlingen att få bygga efter en ny ritning av Jonas Jonsson 1844. Albert Törnquist på ÖIÄ bearbetade denna, framför allt genom att byta lanterninen mot en gotisk tornspira. Församlingen lät dock Jonsson följa sin egen ritning, med smärre avvikelser. Kyrkan är färgmässigt förändrad men i övrigt väl bevarad, med bl a altarkors på ursprunglig plats. Den gamla kyrkan från medeltiden, tillbyggd på 1700-talet, låg strax söder om den nuvarande. Den revs 1847.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med rakslutet kor i öster med absid, sakristia mitt på nordsidan, torn i väster. Entréerna i väst och mitt på sydfasaden. Byggd i sten, slätputsad utom tornets två övre våningar, som är spritputsade. Murarna avfärgade i ljust rosa, med hörnkedjor, rusticerad sockel, mittrisaliter och listverk i vitt. Gråputsad grund. Takmaterialet utgörs av svartmålad plåt, på torntaket kopparplåt. Lanterninen kopparklädd (ursprungligen i vitmålat trä).

EXTERIÖR - Långhuskyrka med västtorn och lägre korabsid i öster. Tornets lanternin prydd med trekopplat bågmotiv och krönt av glob med förgyllt kors. Genombrutet räcke på torntaket. Ljudöppningar i form av båge omgiven av kopplade pilastrar ("serliana"), runt fönster i mellanvåningen. Portalerna kröns av lunettfönster över kraftigt entablement. Sydportalen markeras av risalit med gavelfronton.

INTERIÖR - Rymligt kyrkorum med valv och väggar putsade i ljust grågult med gråmarmorerad taklist. På tribunbågen till absiden inskriptionen "Ära vare Gud i höjden" i gyllene kapitäler, pilastrarna marmorerade i grått och rosa. I absiden en troligen ursprunglig illusionistiskt målad bröstpanel med gråmarmorerat ramverk kring gulmarmorerade fyllningar. Rundad altarring i samma färgsättning. Ursprungligt, förgyllt altarkors med svepduk i vitt på fristående altarbord. Korets mittfönster har glasmålning (1907), de två sidofönstren har avbländade glas, medan långhusfönstren är försedda med katedralglas. Predikstolen från 1846 (skänkt av byggmästare Jonsson) med fyrkantig korg och ljudtak med lambrequinbård, målad i benvitt med gyllene dekorativa symboler, ljudtakets undersida blå. Fyra (från början åtta) mot mittgången slutna bänkkvarter, med ramverk i grönt kring marmorerade spegelfält i gröngrått. Läktaren, buren av gråbruna kolonner, har en bröstning marmorerad i grått med guldlister. Läktaren är ej underbyggd. Orgel från 1873, målad i gult och guld. Välbevarat vapenhus med dubbla trappor till tornet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993