Stäng fönster Håbo kn, ÖVERGRAN 6:15 ÖVERGRANS KYRKA

Historik
Övergrans kyrka byggdes under slutet av 1100-talet som en romansk kyrka med långhus och smalare, troligen absidförsett, kor. Byggnadsmaterialet är gråsten. Något senare byggdes tornet i väster i romansk stil. Under andra hälften av 1200-talet revs det romanska koret. Kyrkan utvidgades österut och en sakristia byggdes norr om det nya koret. Sakristian välvdes med ett s.k. gratvalv av gotländsk typ som är sällsynt i Uppland. Kyrkorummet täcktes av trävalv. Fragment av kalkmålningar från denna period finns bevarade ovan kyrkvalven samt i valvbågen mellan långhuset och tornet. Under 1400-talets senare del välvdes kyrkan med tegelvalv som försågs med kalkmålningar av Albertus Pictor. Under samma tidsperiod uppfördes även vapenhuset i söder och därmed hade kyrkan fått sin nuvarande planform. Tornet fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad år 1829, då det försågs med en lanternin krönt av ett kors. Fönsteröppningarna till klockvåningen liksom portalen och takfotslisten byggdes om i klassicistisk anda. Arkitekt för ombyggnaden var J. W. Gerss. De stora, rundbågiga fönsteröppningarna tillskapades på 1780-talet. Då gjordes även stora invändiga förändringar.