Stäng fönster Falkenberg kn, LJUNGBY PRÄSTGÅRD 4:1 LJUNGBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LJUNGBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger enskilt vid ett vägkors, på Ljungby prästgårds ägor. I miljön ingår pastorsexpedition och församlingshem direkt sydväst om kyrkan. Huvuddelen av Ljungbys bebyggelse ligger en bit norr om kyrkan, främst bestående av villa- och viss industribebyggelse. Kyrkan återfinns på gränsen mellan den öppna odlingsmarken i Ätrans dalgång och socknens begränsade skogsmarker. Ljungby ingår i Ätradalens riksintresseområde (se Abild sn).

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Murad stenkyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och smalare absidförsett kor. I väster ett stentorn av okänd ålder, vars bottenvåning från 1600-talet och fram till 1800-talets början var avdelad som gravkammare för personer från godset Hällerup. Vapenhus fanns på långhusets södra sida och i perioden 1760-1850 också framför prästdörren på korets sydsida. År 1850 utvidgades kyrkan genom att tornets bottenvåning och vapenhuset i sydväst införlivades med kyrkorummet. Enligt osäkra uppgifter var koret välvt. Kyrkan förstördes i en brand 1869, varefter ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1871-73 efter ritningar av arkitekt Ludvig Hedin med rektangulärt långhus, polygonalt korutsprång i öster och torn i väster. Sakristian har sannolikt sedan äldsta tid varit inrymd bakom altaret. Vid en restaurering 1939 avskildes sakristian från kyrkorummet med en murad vägg.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i nyklassisk stil och är utvändigt vitputsad. Långhuset täcks av ett sadeltak medan tornet kröns av en huv och lanternin. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Interiören präglas idag av en genomgripande renovering som genomfördes 1953. Då fick kyrkan bland annat tunnvalv (tidigare tredingstak), dekorerat med en fris, målad av konstnären Yngve Lundström, som också utfört målningar på orgelläktarens bröstvärn. Altaruppsatsen i nyklassicistisk stil är från kyrkans byggnadstid. År 1928 ersattes det tidigare enkla korset i mitten med ett krucifix flankerat av änglar, tillverkat av bildhuggaren Axel Andersson från Morup. Predikstolen, även den från kyrkans byggnadstid, kompletterades 1953 med målningar av evangelisterna.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan har även en medeltida dopfunt av gotländsk kalksten.