Stäng fönster Skara kn, METES 2 SKARABYGDENS DOMSAGAS TINGSHUS

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Skånings och Valle härader slog samman till ett tingslag 1905. Den gemensamma tingsplatsen placerades i Skara (K.Br. den 26/6 1903 samt 29/1 1904). 1905 stod ett nytt tingshus färdigt inne i staden vid Folkungagatan(Eksell s. 29f). Skara lades under landsrätt 1944 och förenades med Skånings och Valle tingslag. Tingshuset från 1905 i Skara användes fram till 1959. Byggnaden hade då blivit för liten för domsagans behov, och man hittade ingen annan lösning på problemet än att uppföra ett helt nytt tingshus. Häradsrätten flyttade in i det nya tingshuset 1959. Byggnaden ligger i centrala Skara, inte långt från kyrkan och Stortorget.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-06, K.Br. den 26/6 1903 samt 29/1 1904, Eksell, "Skarabygdens domsaga" 1959