Stäng fönster Grästorp kn, FLO 20:1 M.FL. FLO KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FLO

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i odlingsbygd söder om Dättern. Socknen ligger väster om Grästorp.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka, sannolikt uppförd under 1100- och 1200-talen. Enligt avbildning i Peringskiölds Monumenta hade kyrkan ett västtorn med dubbelvälvd ljudöppning i söder, likaså från äldre medeltid. En sockenbeskrivning från omkring 1700 omtalar att det trånga koret 1667 vidgades till långhusets bredd. Strax innan avbildningen i Monumenta hade således kyrkan fått sin kända planform, med rakt avslutat korparti. Kyrkan hade då ett timrat vapenhus i söder, av okänd datering. II: Vid en nybyggnad 1746 utvidgades kyrkan på både längden och bredden, medan tornet bibehölls. Kyrkan fick ett tresidigt avslutat korparti med vidbyggd sakristia i öster. Vid 1800-talets slut hade kyrkan skadade och svaga murar, varför den raserades till grunden.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: Den nuvarande stenkyrkan nyuppfördes 1890, på samma grund som föregångaren. Även denna består således av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i öster samt torn i väster. Ritningarna utarbetades av arkitekt Fredrik Lilljekvist.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Takformerna är desamma som hos den föregående kyrkan, men tornet har fått sidogavlar och spira. Fasaderna är vitputsade med taklist samt rundbågsfönstrens omfattningar accentuerade i rött tegel. Ingång genom tornet och via ett utbyggt vindfång mitt på södra långhusväggen. Kyrkorummet hade ursprungligen en öppen takstol. Taket skadades vid en eldsvåda 1942, varefter kyrkan fick ett tunnvalv prytt med stjärnor, såsom 1700-talskyrkan haft. Predikstolen, utförd av bildhuggaren George Baselaque och inköpt 1688 till den gamla kyrkan, uppsattes i den nya kyrkan efter branden. Altartavlan från 1758 utgörs av en kopia efter Taravls Kristus i örtagården, av okänd konstnär. Den klassiserande omfattningen härrör i sin nuvarande utformning från 1942 och kröns av Gudsöga i strålsol. Öppen bänkinredning från byggnadstiden, utglesad efter Adolf Niklassons förslag från 1966.

.