Stäng fönster Torsås kn, SÖDERÅKRA KYRKA 1:2 SÖDERÅKRA KYRKA (SOFIA MAGDALENA KYRKA)

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1794-95 som ersättning för en tornlös stenkyrka från 1571, vilken låg söder om den nuvarande kyrkan. Under den nu stående kyrkan kan rester finnas efter en medeltida kyrka. Beslut om nybyggnad togs 3 februari 1788. Den nya kyrkan uppfördes av murmästaren Nils Wahlqvist, Karlskrona och snickaren Sven Johan Lundgren, Långasjö. Kyrkans utformning är en kompromiss mellan olika ritningar, murmästarens intentioner och församlingens önskemål. Kyrkan invigdes 6 juni 1797 av dåvarande kyrkoherden Ludvig Mörner i Ljungby.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt långhus med smalare, närmast kvadratiskt kor med rundade hörn i öster. Torn i väster och sakristia på nordsidan. Ingång genom tornet samt två ingångar på sydsidan. Murarna, uppförda i sten, är spritputsade och avfärgade i vitt. Smala slätputsade omfattningar samt sandstenssocklar. Takmaterialet utgörs av tegel, på tornet dock kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriörens utförande grundar sig dels på församlingens eget insända förslag, upprättat av Andreas Törnberg, och ÖIÄ:s omarbetade från 1782, dels har sannolikt byggmästaren själv satt sin prägel på utformningen. De bägge sydportalerna återgår på det första förslaget, medan korutbyggnaden med sina rundade hörn och lisener troligen är byggmästarens idé. För övrigt har man i princip följt ämbetets förslag från 1782. Förutom att lanterninens öppningar har igensatts och dörrarna på sydsidan ersatts med nya är kyrkan oförändrad.

INTERIÖR - Långhuset skiljs från koret genom en låg och vid triumfbåge. Som altarprydnad fungerar en modern träreliefgrupp, utförd av Gunnar Torhamn 1947. Ursprungligen fanns ett fönster ovanför altaret. Predikstolen i rokokostil är utförd av bonden Anders Ohlsson 1796. Från början var den målad i mörkt och ljust blått. Bänkinredningen, delvis moderniserad, är sannolikt från kyrkans byggnadstid liksom läktarbarriären. Två upphöjda herrskapsbänkar stod ursprungligen under läktaren. Orgelfasaden härstammar från 1857 års orgel. Kyrkorummet täcks av ett putsat tunnvalv.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993