Stäng fönster Gotland kn, HABLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 HABLINGBO KYRKA

Historik
Hablingbo kyrka, belägen på Sudret, är en av Gotlands största kyrkor. Kyrkan, som är uppförd av tuktad sandsten, består av ett tvåskeppigt långhus, smalare rakslutet kor, västtorn, samt en sakristia på korets nordsida. Ingångar finns på tornets västsida, långhusets nord- respektive sydsida samt på korets södra sida. Tornet från omkring 1200 är äldst och kvarstår efter en romansk kärnkyrka. Vid 1300-talets mitt byggdes det gotiska långhuset och koret. Sakristian uppfördes 1730. Koret är vitputsat, medan långhus och torn har frilagda murytor. Tornet kröns av en enkel pyramidformig huv, sannolikt lik den ursprungliga romanska, och har kolonnettförsedda ljudgluggar, en på varje sida. Långhuset och det lägre koret täcks av sadeltak. Långhuset har två spetsbågiga fönsteröppningar i söder, koret har ett spetsbågigt sydfönster och ett trekopplat fönster i öster. Vid långhusets uppförande återanvändes material från den romanska kyrkan bl.a. reliefer från en rundbågsfris, vilka återfinns i sydmuren. Den norra portalen anses vara ett av landets märkligaste monument från romansk tid; den är utförd av den anonyme mästaren "Majestatis" under 1100-talets senare hälft. Sydportalernas huggna omfattningar är troligen verk av "Egypticus" - verkstaden från 1300-talet; av särskilt är långhusportalen med sina groteska ansiktsmasker. Långhuset täcks invändigt av sex kryssvalv, vilka uppbärs av två kraftiga kolonner med skulpterade kapitäl (stiliserade ansiktsmasker), också verk av "Egypticus" - verkstaden. Ringkammaren i väster har ett lågt romanskt kryssvalv. En vid, svagt spetsbågig muröppning leder till det kryssvälvda koret; här finns fragment av kalkmålningar troligen tillkomna vid 1400-talets mitt. Altaruppsatsen av sandsten är utförd av bildhuggaren Peter van Eghen och hans son Gert van Eghen 1643. Predikstolen från 1600-talets slut är möjligen tillverkad av Visbysnickaren Jochim Sterling. Kyrkan har restaurerats 1891 samt 1956. Västläktaren uppfördes 1869 efter ritningar av arkitekt A. W. Lundberg.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.