Stäng fönster Falkenberg kn, SLÖINGE 6:10 SLÖINGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 SLÖINGE
BEFOLKNINGSTAL

FÖRSAMLINGSHISTORIK
Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING
Kyrkan och pastorsexpeditionen ligger enskilt i norra utkanten av Slöinge. I miljön ingår också gamla Prästgården. Landsvägen skär sedan länge igenom bebyggelsen och avgränsar kyrkomiljön. Kyrkan ligger mitt i det öppna odlingslandskapet som också dominerar i socknen som helhet.

RASERAD KYRKA / RUIN

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING
Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med halvrund koravslutning i öster. I väster ett torn och på korets norra sida en vidbyggd sakristia.

I: Murad stenkyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus och smalare kor (enligt syneprotokoll). Ett äldre trätorn i väster ersattes 1822 med ett torn i sten, och i samband härmed revs också ett vapenhus som tidigare funnits i söder. Kyrkan revs med undantag för tornet i samband med uppförandet av nytt långhus och kor.

II: Långhus och kor byggt 1834-1835 intill det bevarade västtornet, efter ritningar av J. W. Gerss. År 1951 tillfogades en sakristia i norr.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR
Kyrkans arkitektur är typisk för byggnadstiden. Byggnaden är utvändigt vitputsad och murarna genombryts av stora rundbågiga fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett sadeltak, valmat över koravslutningen, och tornet kröns av en flack huv och lanternin. Ingång genom tornets bottenvåning i väster samt mitt på långhusets södra långsida. Interiören har förändrats vid återkommande restaureringar under 1800- och 1900-talen. Vid en större restaurering 1951 dekorerades bland annat det välvda innertaket av konstnären Einar Forseth med målningar. Altaruppsats och predikstol är båda utförda i nyklassisk stil och från 1830-talet. Altaruppsatsen ändrades på 1880-talet, då den i mitten fick en målning utförd av konstnären Severin Nilsson. Kyrkan har en medeltida kalkstensdopfunt, och ovanför dopaltaret hänger en målning från 1947 utförd av Einar Forseth.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR
I kyrkan förvaras ett medeltida triumfkrucifix.