Stäng fönster Gotland kn, BUNGE KYRKOGÅRDEN 3:1 BUNGE KYRKA

Kyrkans byggnadshistoria
Kyrkans äldsta byggnadsdel – tornet uppfördes i början av 1200-talet i anslutning till en romansk kyrka som sannolikt är från 1100-talet. Grundmurar till denna byggnad påträffades vid två restaureringar på 1900-talet. Tornet hade förmodligen också som uppgift att skydda bygdens folk. Om behovet att skydda sig vittnar även kyrkogårdsmuren med sina skyttegluggar och nischer. Från tidigt 1200-tal är korportalen och från mitten av århundradet ändrades tornets västportal.
I början av 1300-talet uppfördes ett nytt större gotiskt kor och långhus under ledning av anonymmästaren Neo Iconicus. Från den gamla byggnaden återanvändes nordportalen och sakristiportalen. Möjligen uppfördes även sakristian vid detta skede. Både glas- och muralmålningarna utfördes på 1300-talet.