Stäng fönster Robertsfors kn, SKINNARBYN 5:12 PORTBYGGNADEN PÅ BYGDEBORG

Historik
Portbyggnaden ingår som en del av det forna kaptensbostället Bygdeborg, som år 1689 förlades hit till Skinnarbyn (nuvarande Bygdeå samhälle) och var avsett för kompanichefen i det dåvarande Bygde kompani vid Västerbottens regemente. Bygdeborg ligger på en höjd vid den gamla landsvägen mellan Umeå och Skellefteå, bara några hundra meter från Bygdeå medeltida kyrka.

Byggnaden uppfördes 1772, då kapten J Braun var chef för Bygde kompani. Fram till 1894 fungerade Bygdeborg som militärboställe. Mellan åren 1894-1918 ägdes gården av handlanden Fredrik von Ahn. På 1920-talet sålde von Ahns änka gården till kantor G A lundkvist i Bygdeå. Dennes änka, fru Selma Lundkvist, skänkte den 11 juni 1946 portbyggnaden "jämte ett för husets skötsel behövligt markområde" till en stiftelse bestående av chefen för Kungl Västerbottens regemente, kommunalnämndens ordförande i Bygdeå samt ordföranden och sekreteraren i Bygdeå hembygdsförening. Stiftelsen fick namnet stiftelsen för portlidret på Bygdeborg.
Portbyggnaden skulle vårdas av hembygdsföreningen och användas för samling av föremål, huvudsakligen av militärt ursprung.
Stiftelsen har stått som huvudman för den nyligen avslutade renoveringen av portbyggnaden, vilken bestod av takomläggning samt ommålning. Arbetet genomfördes 1988-89.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västerbottens län, 1991-12-09, Dnr 221-14-89