Stäng fönster Ovanåker kn, NORRA EDSBYN 37:2 GAMLA PAPPERSHANDELN

Historik
Gamla pappershandeln är ett av de många större trähus som ritades av byggmästare Olof Johansson i Edsbyn under årtiondena omkring sekelskiftet 1900.
Olof Johansson var vid denna tid flitigt verksam i trakten. Hans samlade produktion omfattar mer än tvåhundra byggnader varav endast ett fåtal finns utanför Ovanåkers socken.
Uppdragen gällde framföralt panelade villor och mangårdsbyggnader med tillhörande ladugårdar, men i det växande industrisamhället Edsbyn uppfördes även ett par mer renodlade affärshus. Det bäst bevarade av dessa är den sk gamla pappershandeln vid Långgatan.
Pappershandeln byggdes år 1907 för bonden Per Persson på gården Olanders i Västra Edsbyn. Byggnaden , som var helt och hållet avsedd för uthyrning, innehöll butiks- och banklokaler i bottenvåningen samt bostäder i övre våningen.
Butiken disponerades ursprungligen av en guldsmed men övertogs sedermera av en pappershandlare som under många år drev sin affärsrörelse i huset. Banklokalen, som användes av Bollnäs folkbank, försågs med ett murat bankvalv nära huskroppens mitt.
Det nya affärshuset fick en medveten utformning som tydligt avspeglar viljan att åstadkomma en representativ arkitektur för det mindre samhället.
Byggnaden domineras av den symmetriskt komponerade gatufasaden med breda sidorisalister, krönta av renässansinspirerade gavelmotiv. Däremellan sträcker sig en loggia med entréer till bank och butik. Renässansmotivet återkommer i sidofasadernas takkupor, medan gårdssidan givits en mer återhållsam utformning. Snickeridetaljer som takfotskonsoller, listverk och räcken kan återfinnas i flera andra av Olof Johanssons byggnader.
Den ursprungliga takplåten har i sen tid bytts ut mot papp. Skyltfönstren åt gatan sattes in under något av 1900-talets första årtionden och har anpassats till byggnaden genom så väl proportioner som snickeridetaljer. Gamla pappershandeln är i övrigt anmärkningsvärt välbevarad med bl a innanfönster, ursprunglig inredning i trapphus etc. De ingrepp som gjorts har skett på ett sådant sätt att husets sekelskifteskaraktär bibehållits.
Pappershandeln utgör genom sin originella och genomarbetade utformning en av höjdpunkterna i Olof Johanssons byggenskap. Med tanke på bruket av närmast standardiserade snickerier kan dock byggnaden samtidigt sägas vara typisk för sin upphovsman.
Bottenvåningens lokaler används nu för butiks- och kontorsändamål medan övervåningen fungerar som bostad. Till fastighetenhör även ett samtida uthus som dock inte omfattas av skyddsföreskrifterna.
Beslut om byggnadsminne 1990