Stäng fönster Götene kn, BRUNNSBORG 7:2 JACQUETTE DU RIETZ STIFTELSE

Historik
Greve Gustaf Piper till Mariedal lät till minne av sin år 1816 avlidna maka Jaquette Du Rietz instifta en lasaretts- och fattigförsörjningsinrättning. Redan 1817 uppfördes det s.k. Piperska lazarettet vid Lunds Helsobrunn, senare Lundsbrunns kurort. Den nyklassicistiska byggnaden kom att bli ett av Skaraborgs mest karakteristiska byggnadsverk från empire-eller Karl Johantiden. Om byggnadens upphovsman föreligger olika uppgifter. Carl Magnus Piper har nämnts. Någon ritningskunnig person med detta namn har emellertid inte kunnat identifieras, och frågan är väl om inte den mer namnkunnige Fredrik Magnus Piper (1746-1824) åsyftas. Dahlgren nämner å andra sidan i historiken över fattigförsörjningsinrättningen att greve Gustaf Piper arvoderat en byggmästare Sundberg i Göteborg för ritningar, och framför tanken att greven själv troligen har medverkat vid byggnadens utformning och planering.

Det ursprungliga köket inreddes i en därför avsedd mindre byggnad omedelbart intill huvudbyggnaden, uppförd på greve Pipers bekostnad 1820 av timmer med profilerad locklistpanel under skiffertak.

Huvudbyggnaden har i senare tid, troligen åren kring 1960, moderniserats med kök och andra ekonomiutrymmen på bottenvåningen. Anläggningen har under 1960-talet och senare, utökats med bostadsflyglar.

Piperska Lazarettet är sedan 1979 förklarat för byggnadsminne. Byggnadsminnet omfattar huvudbyggnadens och köksbyggnadens exteriörer samt huvudbyggnadens interiörer. Huvudbyggnaden används ännu i början av 2000-talet i enlighet med donationsbrevet med samma inriktning och syfte som vid tillkomsten för snart 200 år sedan.

Thomas Carlquist "Piperska lazarettet, Renovering av fasader mm 2001-2003", Byggnadshistorisk rapport 2005:15, Västergötlands museum, Skara 2005.