Stäng fönster Jönköping kn, DOLKEN 11 HUSEN VID MUSEIGATAN 3 & 5

Historik
Stadsgårdarna vid Museigatan 3 och 5 har ingått i en sammanhängande trähusbebyggelse i den s.k. Tyska Maden vid Slottsgatan och kvarteren kring Östra Torget. Den mindre byggnaden vid Museigatan 3 uppfördes 1854, medan den större gården vid Museigatan 5 bebyggdes 1856-57 av stadsfogden E.G. Moberger. Båda husen är uppförda av timmer i två våningar med frontespis, gul- respektive gulbeigemålad locklistpanel med vita foder och knutar, samt sadeltak med enkupigt tegel. Fasaderna är goda representanter för den rika panelarkitektur som fanns i Jönköping vid 1800-talets mitt. Karaktäristiska är frontespiserna i mittaxeln med kraftfullt listverk och fris av konsoler som fortsätter utmed taklisten. Profilerad listverk avdelar våningarna och inramar fönstren. I övervåningen avslutas panelen med en rund bågfris. Porten vid Museigatan 5 har ett dekorerat halvrunt överljusfönster. Byggnaderna renoverades 1984.