Stäng fönster Nacka kn, SICKLAÖN 133:1 NACKA KYRKA

Historik
Nacka kyrka började byggas 1890 och invigdes 1891. Kyrkan ritades av arkitekten Gustaf Wickman (1858–1916), främst känd för att ha ritat bankpalats som Skånes Enskilda bank i Stockholm och sjukhusbyggen. Nacka kyrka var arkitektens första stora självständiga arbete. De första åren på 1900-talet ritade Wickman Kiruna kyrka, vars unika utseende inspirerats av samernas kåtor.

Nacka kyrkas interiörmåleri formades av arkitekten och konstnären Agi Lindegren (1858–1927) vars skisser till väggmålningarna är inspirerade av medeltida förebilder. Lindegren svarade för dekorationsmåleriet i flera nygotiska kyrkor, där målningarna i Johannes kyrka i Stockholm bäst bevarats. Ytterligare ett prestigefyllt uppdrag var dekorationsmålningarna i Uppsala domkyrka, utförda 1890–1893 i samband med Helgo Zettervalls restaurering.

Nacka kyrka restaurerades 1921 av arkitekten Per Benson (1878–1939) som 1912 ritat Nya Grand Hotell i Åre och 1914 Sommarhagen, villa på Frösö för Wilhelm Petterson-Berger.

1983–84 byggdes kyrkan till med församlingshem, ritat av Carl Nyrén arkitektkontor. Arkitekten Carl Nyrén (1917–) har under det sena 1900-talet ritat flera kyrkor sammanbyggda med församlingshem.

Nacka kyrka är skyddad enligt 4 kapitlet lagen om kulturminnen.

1887 bildades Nacka socken och församling genom sammanslagning av kapellförsamlingarna Nacka och Erstavik, båda tillkomna i början av 1600-talet, samt Sicklaö eller Danviks församling från mitten av 1500-talet. Den nya församlingen sträckte sig från Danvikstull till Baggensfjärden. 1913 avskiljdes Saltsjöbaden som egen församling. 2006 är Nacka med 41 000 invånare en av Svenska kyrkans största församlingar med närmare 30 000 medlemmar.

Nacka gamla kapell från 1697 hade fått ett perifert läge i den nybildade församlingen och var dessutom i bristfälligt skick. Diskussion om att bygga om kapellet fördes parallellt med en arkitekttävling om att bygga ny kyrka vid Järlasjöns norra sida. Av fem inkomna bidrag ansågs arkitektbröderna Axel och Hjalmar Kumliens förslag som det mest intressanta. 1888 fick emellertid arkitekten Gustaf Wickman uppdrag att utarbeta ritningar som godkändes 1890. Samma år lades grundstenen till kyrkan som invigdes 1891.

Till kyrkans 30-årsjubileum genomfördes en restaurering under ledning av arkitekten Per Benson, där en målsättning var att få kyrkan att verka högre och ljusare. Koret omgestaltades och kompletterades med målningar av Filip Månsson (1864–1933). Bänkarna försågs med nya gavlar och flyttades ut från väggarna så att sidogångar bildades.

På 1950-talet genomfördes ännu en restaurering, nu under ledning av arkitekten Sven A Söderholm. Bänkarna målades om, målningarna vid fönstren överkalkades, pärlspontpanelen i väggarnas boasering byttes mot slät panel i lamellträ och kyrkan kompletterades med sidobänkar, boaseringen i koret togs bort, kortrappan flyttades fram och nytt korskrank i konstsmide tillkom. Dessutom rengjordes taket och konservator Sven Dalén kompletterade målningen i koret. 1988 restaurerades kalkmålningar på väggar och i korvalv av konservator Ulf Krook. Då originaldekoren bedömdes som mycket elegant beslutades att den borde tas fram, vilket skedde samtidigt som viss retuschering utfördes.

1983–84 byggdes ett församlingshem sammankopplat med kyrkan i en foajé utmed kyrkans norra långsida. Carl Nyrén arkitektkontor AB stod för ritningarna.

Nordost om kyrkan uppfördes 1909 ett gravkapell i liknande stil som kyrkan. Det ritades
av arkitekten Georg A Nilsson (1871–1949). Nacka norra begravningsplats färdigställdes åren närmast efter att kyrkan invigts. Öster om kyrkan ligger minneslunden, anlagd 1983.
Nacka gamla kapell revs 1902.